Αναζητώντας την αρχή του σύμπαντος…

Filed in Εκδρομές by on 1 Μαρτίου 2024

Το ταξίδι μας ξεκίνησε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 με την άφιξή μας στη Ζυρίχη, όπου ξεναγηθήκαμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Στη συνέχεια περπατήσαμε στη γραφική Βέρνη, θαυμάζοντας τον ποταμό Ααρ, τον Πύργο του Ρολογιού και το σπίτι του Αϊνστάιν.

Η ημέρα μας έκλεισε με την άφιξή μας στο γραφική γαλλική πόλη του Αnnecy η οποία δίκαια αποκαλείται ως η «Βενετία» της Γαλλίας.

Η 2η μέρα μας, ήταν αφιερωμένη στην εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ευρώπης. Bασικό αντικείμενο της έρευνας του CERN είναι η θεμελιακή φυσική, η οποία μελετά τα συστατικά και τις λειτουργίες του σύμπαντος.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από Έλληνες ερευνητές. Η ξενάγησή μας περιλάμβανε:

  • την προβολή βίντεο που εξηγούσε θεματικές, όπως τον σκοπό ή το πως βοηθούν οι εγκαταστάσεις στην πρόοδο της επιστήμης,
  • την παρουσίαση της γενικής λειτουργίας και των μηχανημάτων που αποτελούν ένα LHC (Large Hadron Collider), έναν επιταχυντή σωματιδίων μήκος 27 χιλιομέτρων σε βάθος 175 μέτρων κάτω από τις εγκαταστάσεις,
  • την προβολή μιας σύνοψης του προγράμματος ALICE (A Large lon Collider Experiment), ενός πειράματος που αποτελεί μέρος του LHC και επικεντρώνεται σε έρευνες σχετικά με το πλάσμα κουάρκ-πρωτονίων,
  • και μια περιήγηση στον χώρο επάνω από τον επιταχυντή.

Αναχωρώντας από το CERN, περιηγηθήκαμε στη πόλη της Γενεύης, θαυμάζοντας τον εμβληματικό πίδακα που εκτινάσσεται σε ύψος 140 μέτρων πάνω από την λίμνη Λεμάν, το Μέγαρο του Ηνωμένων Εθνών με την τεράστια σπασμένη καρέκλα, αντιπολεμικό σύμβολο.

3η ημέρα, η πιο «γλυκιά» ημέρα της εκδρομής! Επίσκεψη στο μουσείο της σοκολάτας στο Broc, όπου γευτήκαμε την διάσημη ελβετική σοκολάτα μαθαίνοντας ταυτόχρονα την ιστορία του εκλεκτού καρπού του κακάο.

Η συνέχεια είχε επίσκεψη στο κοσμοπολίτικο Μοντρέ, το διαμάντι της ελβετικής ριβιέρας…

….στο κάστρο Σιγιόν, και φυσικά στη Λωζάνη, με το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων!

Την 4η ημέρα αφήσαμε τα σύνορα της Γαλλίας με τελευταίο σταθμό το γραφικό Chamonix στα 1030 μ. υψόμετρο, όπου τελέστηκαν οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 1924…

….και μέσω του μεγαλύτερου τούνελ (11,6 χλμ) του Mont Blanc περάσαμε πια στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στο νυχτερινό  Μιλάνο!

Η 5η μέρα μας αφιερώθηκε στον καθεδρικό ναό και το Castello Sforzesco του Μιλάνου, αλλά και στη λίμνη Κόμο!

Αργά πια, γυρίσαμε πίσω γεμάτοι υπέροχες εικόνες και εμπειρίες.

 

Tags:

Comments are closed.